Inleiding.
Deze rubriek is bedoeld om veel gestelde vragen te beantwoorden, u kunt een vraag plaatsen en de bestandsbeheerder vraagt aandacht voor enkele vastlopers in ons onderzoek.
Uw vragen kunt u richten aan . Afhankelijk van de vraagstelling wordt deze vervolgens ook op deze pagina geplaatst onder vraag en antwoord. Zodoende kunnen vragen die meer persoonlijk zijn buiten deze pagina om worden voorgelegd.
Op onze oude website was een forum. Helaas lieten niet alle vragenstellers een emailadres achter en zo konden wij hun vragen niet beantwoorden. Enkele van deze vragen staan nu onder vraag en antwoord opnieuw vermeld. Wij willen de vragenstellers vriendelijk verzoeken contact met ons op te nemen.
Tenslotte vraagt de bestandsbeheerder uw aandacht voor enkele vastlopers in ons onderzoek. Mogelijk zijn er lezers die genoemde personen onder hun voorouders hebben of in de gelegenheid het e.e.a. na te zoeken.
 

Veel gestelde vragen en opmerkingen.

Mijn opa heette Jan Vermeer en kwam uit Utrecht. Heeft u zijn stamboom voor mij?
Om te kunnen nakijken of wij gegevens hebben over uw voorouders hebben we meer gegevens nodig. U begrijpt dat er honderden personen zijn met de naam Jan, Piet of Henk Vermeer. Een goed hulpmiddel is ons standaard vragenformulier, dat u hier kunt downloaden: Worddoc of pdf.   + Extra gezinsbladen.
Wie het formulier ingevuld retourneert, krijgt een stamreeks vanaf de oudst gevonden voorvader terug.

Ik kan mijn familie niet terugvinden op de website.
De SGAV publiceert genealogische overzichten in haar eigen orgaan genaamd Alweer een Vermeer. Als we al onze gegevens op internet zouden zetten, snijden we in eigen vingers. Ons bestand is het resultaat van inmiddels een paar decennia onderzoek.
De overzichten die wel op onze website staan, dienen om een indruk te geven van onze aktiviteiten en om interaktie tussen ons en u als lezer te bewerkstelligen. Aarzel dus niet om vragen te stellen. Zie ook ons vragenformulier: Worddoc of pdf.
Daarnaast dient te worden opgemerkt dat we géén gegevens over levende personen op onze website plaatsen i.v.m. privacy. Tenzij de betrokkene(n) daar toestemming voor hebben gegeven.

Wat heeft Rhemrev met Vermeer te maken?
Rhemrev is Vermehr achterstevoren geschreven. De naam Vermeer werd een paar honderd jaar geleden in de streek rondom Arnhem en Nijmegen ook wel als Vermehr geschreven. Een telg uit dit Betuwse geslacht trok met de VOC naar de Oost.
Bij gebrek aan Europese vrouwen namen de mannen vaak een njai, inheemse huishoudster, die veel meer was dan een bediende. Dit was lange tijd een geaccepteerd verschijnsel: aanstaande bestuursambtenaren werd dit zelfs aangeraden, want het was beter dan prostitues te bezoeken of te vluchten in de alcohol. Kinderen die uit deze band werden geboren werden wel 'voorkinderen' genoemd: ze gingen vooraf aan de kinderen van de latere Europese vrouw. Vanaf 1828 kon men die 'buitenechtelijke' kinderen erkennen, of zonder ze te erkennen laten inschrijven met de verplichting ze te verzorgen; dan kregen ze de omgekeerde achternaam van de natuurlijke Europese vader. In dit geval werd Vermehr dus officieel RHEMREV.
Leendert Hendrik Vermehr (ca. 1737-1790) had een zoon bij zijn Javaanse njai. Deze zoon, Leendert, werd in ongeveer 1758 geboren. Leendert kreeg later zes kinderen onder wie zeker vier zoons. Deze zoons zijn de voorvaderen van alle Rhemrev's.
De eerder genoemde Leendert Hendrik Vermehr was een zoon van Lubertus Vermehr (1696-1749) en Cornelia van Westhoven. Aansluiting kan gevonden worden in het overzicht van de Betuwse Vermeers.

Hoe kan ik lid (donateur) worden?
Wij verwelkomen u graag als donateur! Zie onze pagina met alle gegevens over het donateurschap.

Kan ik oude nummers (na)bestellen?
Het is mogelijk om oude nummers na te bestellen. Nadere informatie hierover staat op de pagina over Alweer een Vermeer.

Kan ik een overzicht van mijn familie krijgen?
Als u contact op neemt met de bestandsbeheerder () is het mogelijk tegen betaling een uitdraai te verkrijgen van uw familie. De kosten zijn afhankelijk van de omvang. Enkele families zijn zo groot dat het honderden pagina's in beslag zou nemen. In dat geval zal er een splitsing van uw tak worden gemaakt.
Vul in ieder geval het vragenformulier (Worddoc of pdf) in, dat maakt het makkelijker om uw familie te vinden.


Vraag en antwoord.

15-12-2006
Katrinus Vermeer

Goedendag ik ben ook en tak van de vermeeren uit kesteren mijn moeder was een vermeer! haar vader was katrinus vermeer hy is overleden in 1964 of 1965 door een auto ongeluk en mijn moeder stierf in 1981 op 48 jarige leeftyd ze was getrouwd met een hommersom uit ochten! wie kan me meer vertellen over mijn opa en oma? ik heb nog wel 2 ooms maar verder dan wat ik nu weet kom ik niet en dat is niet veel!
mvg marian hommersom

Beste Marian,

Ik heb jouw grootouders gevonden: zijnde Katrinus Vermeer (1899-1965) en Janna Hoogakker (1902-?).
Kan je buiten het forum om contact met mij opnemen? Dan kan je nadere informatie krijgen. Ik ben te bereiken via 

Hartelijke groeten,
Rendert Vermeer, bestandsbeheerder SGAV.
 

31-01-2006
De Koning - Vermeer
Wie weet iets over een Johanna Vermeer, getrouwd met Willem de Koning die is geb. 27-11-1780 te Rotterdam ze zijn getrouwd voor 1807 want toen is het 1e kind geboren in Utrecht er waren 5 kinderen.
Wie kan me meer over Johanna vertellen? Marca.

In ons bestand komen voor:

Jannigje (Johanna) VERMEER, gedoopt (geref.) op 01-01-1777 te Utrecht, in de Jacobikerk, overleden op 15-11-1838 om 03:00 uur te Utrecht op 61 jarige leeftijd, op het adres Kreupelstraat A 1024, aangegeven door Hermanus van Westrienen, bidder, 39 jaar; en Johannes van Emden, bediende, 54 jaar, beiden wonende in Utrecht, dochter van Leendert VERMEER en Berendina GERRITZE.
Gehuwd op 29 jarige leeftijd op 07-10-1806 te Utrecht met Willem de KONING, geboren circa 1775, kleermaker, overleden na 1838.
Uit dit huwelijk:
1. Johannes Wilhelmus de KONING, geboren circa 1807 te Utrecht.
Gehuwd op 10-12-1834 te Utrecht met Maria Wilhelmina SERTON, geboren circa 1806 te Utrecht, dochter van Henricus SERTON en Helena Wilhelmina van KLEEF.

M.v.Gr, Rendert Vermeer


 

03-01-2005
Heinekamp - Vermeer

Ik ben op zoek naar de doop gegevens van Elisje/Gelisje vermeer. Zij trouwde 21-12-1765 te Wageningen met Gerrit Heinekamp. Zij is begraven op 02-06-1790 te Wageningen.
Kan iemand mij helpen?

Eeske (Elisje) werd op 20-08-1744 te Wageningen gedoopt (geref) als dochter van Geurt Jansen Vermeer en Geeske Barentse.

Heeft u gegevens over haar gezin? Namen en gegevens kinderen, namen schoonouders? etc.
M.v.gr, Rendert Vermeer,
 

Vastlopers.

1.
Op 23-09-1742 trouwde te Middelharnis Laurens Jacobs VERMEER met Neeltje Simons VOORWAL/-WEL.
Hij was op dat moment jongeman en woonachtig in Middelharnis. De doopboeken van Middelharnis, omliggende gemeenten en zelfs geheel Goeree-Overflakkee zijn doorzocht naar zijn doop. Tussen 1690 en 1725 wordt echter geen Laurens gedoopt.  Hij kwam dus vermoedelijk van elders.
Wie weet waar Laurens vandaan kwam? Is er iemand die bijvoorbeeld in de lidmatenlijst van Middelharnis kan zoeken naar een attestatie? Zie ook het overzicht van de Middelharnisser Vermeers.
Bij voorbaat hartelijk dank.

2.
Omstreeks 1787 trouwde Jan VERMEER met Elisabeth Groeneveld. In Alkmaar kregen zijn minstens 9 kinderen. Gezocht: huwelijk en herkomst van Jan Vermeer.